
Traditionell pljeskavica – en serbisk nationalrätt
4 from 1 vote
Pljeskavica är en serbisk nationalrätt som består av en jättebiff gjord av blandat kött, vanligtvis nötkött, lammkött och svins kött. Det är en av de mest populära maträtterna i Serbia och det finns många olika varianter av det. I detta recept kommer vi att visa hur man gör en traditionell pljeskavica.
Förhindra att skärmen blir mörk
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 45 minuter minuter
Total tid 55 minuter minuter
Måltid Middag
Kök Serbisk
Portioner 6
Kalorier 875 kcal
Ingredienser
- 1½ kg Blandfärs
- 500 gram lammfärs
- 1 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk paprika
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 1 dl vatten
- Olja för stekning
Instruktioner
- Tillsätt alla ingredienser i en stor bunke och blanda väl.
- Forma sedan smeten till en jättebiff ungefär 5 cm tjock.
- Värm upp en stekpanna eller grill med lite olja och lägg på pljeskavican.
- Stek på medelhög värme tills den är genomstekt, det tar ungefär 20-25 minuter på varje sida.
- Servera pljeskavican varm med potatis och en sallad.
Anteckning
- Du kan använda andra kött som du föredrar, men nötkött, lammkött och svins kött är vanligtvis det som används i traditionella recept.
- Du kan lägga till mer kryddor efter smak.
Nutrition
Kalorier: 875kcalCarbohydrates: 1gProtein: 57gFat: 70gMättat fett: 28gFleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 30gTransfett: 3gKolesterol: 238mgNatrium: 1381mgKalium: 882mgFiber: 0.4gSocker: 0.02gVitamin A: 7IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 67mgJärn: 6mg
Keyword jättebiff, nationalrätt, pljeskavica, serbisk mat, traditionellt recept