Lussekatter med mandelmassa

4 from 1 vote
Lussekatter är en traditionell svensk fika men vad händer om du vill göra det lite annorlunda och mer smakrikt? Detta recept på lussekatter med mandelmassa ger dig en annorlunda smak och känsla jämfört med traditionella lussekatter.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 15 minuter
Måltid Fika
Kök Nordisk, svenskt
Portioner 14 Bullar
Kalorier 384 kcal

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk saffran
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 sirap
  • 100 g mandelmassa
  • Smör till pensling

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt saffran, socker, salt, ägg, sirap, mandelmassa och 4 dl av vetemjölet. Arbeta degen tills den är smidig och elastic.
  • Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
  • Dela degen i 12 delar och forma varje del till en lussekatt. Lägg lussekattarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa i ca 15 minuter.
  • Pensla lussekattarna med ägg och strö över lite socker.
  • Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.

Anteckning

  • Du kan använda vanlig saffran eller saffran färgad i detta recept, men det ger en annan smak och färg.
  • Om du vill kan du också lägga till russin i degen för en annorlunda smak.

Nutrition

Kalorier: 384kcalCarbohydrates: 78gProtein: 10gFat: 4gMättat fett: 1gFleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 2gTransfett: 0.001gKolesterol: 13mgNatrium: 179mgKalium: 154mgFiber: 3gSocker: 21gVitamin A: 34IUVitamin C: 0.03mgKalcium: 39mgJärn: 4mg
Keyword Fika, Jul, Lussekatter, mandelmassa, Svensk, Ugn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating