
Krispiga och fylliga Bitterballen – nederländsk snack
4 from 1 vote
Bitterballen är en klassisk nederländsk snacks som är oemotståndligt krispig och fyllig. Det är gjort av en friterad fyllning av stuvade köttbuljong och köttfärs. I detta recept kommer vi att visa hur man gör dessa läckra bitterballen hemma.
Förhindra att skärmen blir mörk
Förberedelser 20 minuter minuter
Tillagningstid 30 minuter minuter
Total tid 50 minuter minuter
Måltid Snacks
Kök Nederländska
Portioner 13
Kalorier 295 kcal
Ingredienser
- 500 gram köttfärs nöt eller fläsk
- 1 gul lök hackad
- 2 vitlöksklyftor hackade
- 1 msk smör
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vetemjöl extra
- 2 ägg vispade
- Olja för fritering
Instruktioner
- Sauté lök och vitlök i smör i en stor stekpanna tills de är mjuka.
- Tillsätt köttfärs och stek tills den är genomstekt.
- Tillsätt mjölk, grädde, vetemjöl, salt och svartpeppar. Rör om tills såsen tjocknar.
- Ta av från värmen och låt svalna.
- Forma sedan smeten till små bollar ungefär 4 cm i diameter.
- Rulla bollarna i ströbröd, därefter i äggvitor och till slut i vetemjöl.
- Värm upp en stor kastrull med olja till 180 grader.
- Friter bollarna i små omgångar tills de är gyllene och krispiga.
- Ta ut bollarna med en hålslev och lägg på papper för att avlägsna överflödig olja.
- Servera med senap eller en dippåsås.
Anteckning
- Du kan använda nötkött eller fläskkött för fyllningen efter smak.
- Bitterballen kan också fryst och friteras vid senare tillfälle.
Nutrition
Kalorier: 295kcalCarbohydrates: 25gProtein: 12gFat: 16gMättat fett: 8gFleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 1gKolesterol: 74mgNatrium: 288mgKalium: 206mgFiber: 1gSocker: 2gVitamin A: 315IUVitamin C: 1mgKalcium: 61mgJärn: 2mg
Keyword bitterballen, friterad, köttbuljong, nederländsk mat, snacks