Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti

Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti

5 from 1 vote
italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti. Köttbullarna görs av nötfärs, lök, vitlök, ströbröd, mjölk, ägg, parmesanost och kryddor och steks sedan i en stekpanna. Tomatsåsen görs av krossade tomater, lök, vitlök, tomatpuré, socker och kryddor. Köttbullarna läggs sedan i såsen och låter sjuda i ca 15-20 minuter. Spaghettin kokas enligt anvisningarna på paketet och serveras sedan tillsammans med köttbullarna och tomatsåsen.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Lunch, Middag
Kök Italiensk
Portioner 4
Kalorier 1009 kcal

Ingredienser

Ingredienser för köttbullar:

  • 500 g nötfärs
  • 1/2 lök finhackad
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk färsk persilja hackad

Ingredienser för tomatsås:

  • 400 g krossade tomater
  • 1/2 lök finhackad
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 msk färsk basilika hackad

Servering

  • 400 g spaghetti

Instruktioner

  • Förbered köttbullar: Blanda nötfärs, lök, vitlök, ströbröd, mjölk, ägg, salt, svartpeppar, parmesanost och persilja i en stor skål. Rulla till ca 16-20 köttbullar.
  • Stek köttbullarna i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna på alla sidor, ca 10 minuter. Lägg åt sidan.
  • Förbered tomatsås: Stek lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka och genomskinliga, ca 5 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, salt och svartpeppar. Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter.
  • Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda på låg värme i ca 15-20 minuter tills köttbullarna är genomstekta.
  • Förbered spaghetti: Koka upp vatten med salt i en stor kastrull. Tillsätt spaghetti och koka enligt anvisningarna på paketet (vanligtvis ca 8-10 minuter).
  • Servera köttbullar och tomatsås över spaghetti. Toppa med färsk basilika och parmesanost efter smak.

Anteckning

  • För en mer smakrik tomatsås kan du tillsätta färska örter som timjan, rosmarin eller oregano.
  • Om du vill göra det lättare att rulla köttbullarna kan du förvara smeten i kylskåpet i ca 30 minuter innan du rullar dem.
  • Du kan ersätta nötfärs med blandfärs av nötkött och fläskkött eller kycklingfärs om du vill ha ett lättare alternativ.
  • Om du vill ha en mer fyllig tomatsås kan du tillsätta en skvätt rödvin.
  • För att få spaghettin al dente, se till att inte koka den för länge och skölj den inte efter kokning.

Nutrition

Kalorier: 1009kcalCarbohydrates: 110gProtein: 50gFat: 41gMättat fett: 15gFleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 16gTransfett: 2gKolesterol: 154mgNatrium: 2034mgKalium: 1092mgFiber: 7gSocker: 12gVitamin A: 776IUVitamin B1: 1mgVitamin B2: 1mgVitamin B3: 10mgVitamin B5: 2mgVitamin B6: 1mgVitamin B12: 3µgVitamin C: 15mgVitamin D: 1µgVitamin E: 3mgVitamin K: 50µgKalcium: 401mgCopper: 1mgFolate: 83µgJärn: 7mgManganese: 2mgMagnesium: 125mgPhosphorus: 682mgSelenium: 102µgZinc: 9mgFolic Acid: 21µgCholine: 131mgNet Carbohydrates: 103g
Keyword Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti, Köttbullar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating