Gratäng med skinka och spenat

5 from 1 vote
Gratäng är en klassisk rätt som alltid är ett säkert kort på middagsbordet. Denna variant innehåller skinka och spenat, vilket ger en härlig smakkombination. Receptet är enkelt att följa och ger ett gott resultat.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Middag
Kök Nordisk, svenskt
Portioner 6
Kalorier 940 kcal

Ingredienser

  • 600 g skinka skivad
  • 500 g spenat färsk
  • 4 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl riven ost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Koka spenaten i lite vatten i ca 5 minuter tills den har mjuknat. Sila av vattnet och hacka spenaten grovt.
  • Vispa äggen och tillsätt grädde, mjölk, vetemjöl, salt och svartpeppar. Rör om tills det är jämnt.
  • Lägg skivad skinka och hackad spenat i en smord ugnsform.
  • Häll över äggblandningen och strö över riven ost.
  • Gratinera i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills gratängen är gyllenbrun.

Anteckning

  • Om du vill kan du ersätta skinkan med kyckling eller kalkon för att göra receptet lite lättare.
  • Om du vill kan du lägga till lite vitlök eller senap för att ge gratängen lite extra smak.

Nutrition

Kalorier: 940kcalCarbohydrates: 59gProtein: 46gFat: 58gMättat fett: 30gFleromättat fett: 4gEnkelomättat fett: 18gTransfett: 0.01gKolesterol: 286mgNatrium: 2326mgKalium: 1031mgFiber: 4gSocker: 5gVitamin A: 9369IUVitamin C: 24mgKalcium: 459mgJärn: 7mg
Keyword Gratäng, Klassisk, middag, Skinka, spenat, Ugn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating