Glutenfria Lussekatter

5 from 1 vote
Lussekatter är en traditionell svensk fika, men vad händer om du inte kan äta gluten? Detta glutenfria recept på lussekatter ger dig samma smak och känsla som traditionella lussekatter men gör det möjligt för personer med glutenintolerans att också njuta av denna julrätt.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 55 minuter
Total tid 1 timme 5 minuter
Måltid Fika
Kök Nordisk, svenskt
Portioner 14
Kalorier 382 kcal

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1,5 dl rismjölk
  • 1,5 tsk saffran
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl mandelmjöl
  • 2 msk sirap
  • Smör till pensling

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke och tillsätt rismjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt saffran,socker, salt, ägg, sirap och 2 dl av mandelmjölet. Arbeta degen tills den är smidig och elastic.
  • Tillsätt resten av mandelmjölet och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
  • Dela degen i 12 delar och forma varje del till en lussekatt. Lägg lussekattarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa i ca 15 minuter.
  • Pensla lussekattarna med ägg och strö över lite socker.
  • Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.

Anteckning

  • Om du är glutenintolerant, se till att använda certifierade glutenfria ingredienser för att säkerställa att det inte finns någon risk för korskontamination.
  • Du kan också använda annat mjöl för att göra detta recept, som exempelvis rismjöl eller bovetemjöl.

Nutrition

Kalorier: 382kcalCarbohydrates: 33gProtein: 12gFat: 25gMättat fett: 2gFleromättat fett: 0.1gEnkelomättat fett: 0.3gTransfett: 0.001gKolesterol: 12mgNatrium: 179mgKalium: 39mgFiber: 6gSocker: 22gVitamin A: 17IUVitamin C: 0.02mgKalcium: 110mgJärn: 2mg
Keyword Fika, Glutenfri, Jul, Lussekatter, Svensk, Ugn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating