hur man gör ghee recept

Ghee

5 from 1 vote
Ghee är ett rent smörfett som framställs genom att låta vanligt smör smälta på svag värme tills all vätska har kokat bort. Det har en aromatiskt nötig smak och kan användas som matfett till stekning, bakning, fritering eller som pålägg. Prova att använda Ghee nästa gång du lagar mat för att uppleva dess goda smak och fördelar.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Indisk
Portioner 3 dl
Kalorier 1195 kcal

Ingredienser

  • 500 g smör osaltat

Instruktioner

  • För att göra ghee, smält smöret på medelvärme i en kastrull. När allt smör har smält, sänk värmen och sjuda utan att smöret bryns i 30-40 minuter.
  • Använd en sked för att ta bort det vita skum som har bildats på ytan. Sila bort den bruna bottensatsen genom ett kaffefilter och häll sedan upp gheen i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock.

Anteckning

  • Använd osaltat smör för att undvika att gheen blir för salt.
  • Rör om ofta med en träsked för att förhindra att smöret bränns.
  • Se till att ta bort det vita skummet som bildas på ytan för att få en ren och klar ghee.
  • Var noga med att sila bort bottensatsen för att undvika en bränd smak i gheen.
  • Förvara gheen i en glasburk med tättslutande lock för att bevara dess smak och hållbarhet.
  • Ghee kan användas på samma sätt som andra matfetter, men tänk på att det har en högre rökpunkt än smör och kan därför vara bättre lämpad för hög temperatur stekning.

Nutrition

Kalorier: 1195kcalCarbohydrates: 0.1gProtein: 1gFat: 135gMättat fett: 86gFleromättat fett: 5gEnkelomättat fett: 35gTransfett: 5gKolesterol: 358mgNatrium: 1072mgKalium: 40mgSocker: 0.1gVitamin A: 4165IUVitamin B1: 0.01mgVitamin B2: 0.1mgVitamin B3: 0.1mgVitamin B5: 0.2mgVitamin B6: 0.003mgVitamin B12: 0.3µgVitamin E: 4mgVitamin K: 12µgKalcium: 40mgFolate: 5µgJärn: 0.03mgMagnesium: 3mgPhosphorus: 40mgSelenium: 2µgZinc: 0.1mgCholine: 31mgNet Carbohydrates: 0.1g
Keyword Ayurvedisk medicin, Fritering, Hälsosamt fett, Keto, Klarat smör, Matfett, Pålägg, Paleo, Smörfett, Tillverkning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating