Bolognese lasagne recept

Bolognese lasagne

4 from 1 vote
Bolognese lasagne recept
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Total tid 1 timme 40 minuter
Måltid Middag
Kök Italiensk
Portioner 6
Kalorier 960 kcal

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2 dl rödvin
  • 800 g krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • ½ timjan

Bechamelsås

  • 8 dl mjölk 3%
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 krm vitpeppar
  • 1/2 tsk muskotnöt riven
  • 1 tsk salt
  • 10 lasagneplattor
  • 2 dl lagrad ost riven

Instruktioner

  • Skala lök, vitlök och morot. Finhacka löken och skär morot och selleri i små tärningar.
  • Fräs lök, vitlök, morot, selleri och tomatpuré i hälften av oljan i en gryta eller stor kastrull tills det får lite färg.
  • Tillsätt resten av oljan och färsen, stek tills färsen får lite färg.
  • Tillsätt vin och låt koka in. Krossa tomaterna med en gaffel och tillsätt tillsammans med lagerblad och timjan.
  • Låt koka med lock (på glänt) på svag värme ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 200°C.

Bechamelsås

  • Värm mjölken och grädden. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt gräddmjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt koka några minuter under omrörning. Smaka av med peppar, muskot och salt.
  • Varva lasagneplattor med bolognese och bechamel i en smord ugnsform. Avsluta med plattor och ett tjockt lager bechamel.
  • Strö över ost. Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter tills den får fin färg.

Anteckning

  • Se till att inte bränna löken och grönsakerna när du fräser dem i början av receptet. Det kan ge en bitter smak till såsen.
  • När du tillsätter vinet i bolognesesåsen, se till att låta det koka in ordentligt för att få bort alkoholen.
  • Se till att lasagneplattorna är ordentligt täckta med sås och bechamelsås för att undvika att de blir torra under tillagningen.
  • Var noga med att smaka av bolognesesåsen med salt och peppar. Detta gör att smaken blir balanserad och god.
  • När du serverar lasagnen, låt den gärna svalna något innan du skär upp den. Det gör att den blir enklare att skära och servera.

Nutrition

Kalorier: 960kcalCarbohydrates: 70gProtein: 38gFat: 57gMättat fett: 26gFleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 22gTransfett: 1gKolesterol: 152mgNatrium: 959mgKalium: 1141mgFiber: 5gSocker: 18gVitamin A: 3009IUVitamin C: 14mgKalcium: 521mgJärn: 5mgAlcohol: 4g
Keyword Lasagne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating