
Bolognese lasagne
4 from 1 vote
Bolognese lasagne recept
Förhindra att skärmen blir mörk
Förberedelser 20 minuter minuter
Tillagningstid 1 timme t 20 minuter minuter
Total tid 1 timme t 40 minuter minuter
Måltid Middag
Kök Italiensk
Portioner 6
Kalorier 960 kcal
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 1 selleristjälk
- 2 msk tomatpuré
- 4 msk olivolja
- 500 g nötfärs
- 2 dl rödvin
- 800 g krossade tomater
- 2 lagerblad
- ½ timjan
Bechamelsås
- 8 dl mjölk 3%
- 2 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 3/4 dl vetemjöl
- 2 krm vitpeppar
- 1/2 tsk muskotnöt riven
- 1 tsk salt
- 10 lasagneplattor
- 2 dl lagrad ost riven
Instruktioner
- Skala lök, vitlök och morot. Finhacka löken och skär morot och selleri i små tärningar.
- Fräs lök, vitlök, morot, selleri och tomatpuré i hälften av oljan i en gryta eller stor kastrull tills det får lite färg.
- Tillsätt resten av oljan och färsen, stek tills färsen får lite färg.
- Tillsätt vin och låt koka in. Krossa tomaterna med en gaffel och tillsätt tillsammans med lagerblad och timjan.
- Låt koka med lock (på glänt) på svag värme ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°C.
Bechamelsås
- Värm mjölken och grädden. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt gräddmjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt koka några minuter under omrörning. Smaka av med peppar, muskot och salt.
- Varva lasagneplattor med bolognese och bechamel i en smord ugnsform. Avsluta med plattor och ett tjockt lager bechamel.
- Strö över ost. Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter tills den får fin färg.
Anteckning
- Se till att inte bränna löken och grönsakerna när du fräser dem i början av receptet. Det kan ge en bitter smak till såsen.
- När du tillsätter vinet i bolognesesåsen, se till att låta det koka in ordentligt för att få bort alkoholen.
- Se till att lasagneplattorna är ordentligt täckta med sås och bechamelsås för att undvika att de blir torra under tillagningen.
- Var noga med att smaka av bolognesesåsen med salt och peppar. Detta gör att smaken blir balanserad och god.
- När du serverar lasagnen, låt den gärna svalna något innan du skär upp den. Det gör att den blir enklare att skära och servera.
Nutrition
Kalorier: 960kcalCarbohydrates: 70gProtein: 38gFat: 57gMättat fett: 26gFleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 22gTransfett: 1gKolesterol: 152mgNatrium: 959mgKalium: 1141mgFiber: 5gSocker: 18gVitamin A: 3009IUVitamin C: 14mgKalcium: 521mgJärn: 5mgAlcohol: 4g
Keyword Lasagne